Nog 100 dagen muziek in Museum Vleeshuis

Op vrijdag 14 juni is Museum Vleeshuis nog exact 100 dagen open. Op 23 september sluit het museum de deuren voor een totaalrestauratie van het gebouw. Het aftellen kan beginnen. Het museum heet iedereen voor een laatste keer welkom met een zomer vol boeiende activiteiten voor alle leeftijden. Het hoogtepunt wordt ongetwijfeld het feestelijk slotweekend op 21 en 22 september.”

Nabilla Ait Daoud, schepen voor cultuur: "Museum Vleeshuis gaat de laatste honderd dagen in! In september wacht een grondige restauratiebeurt, maar deze zomer vieren we nog met veel muziek en feestgedruis: er zijn de beiaardconcerten, Museumnacht en Open Monumentendag, maar ook een heleboel activiteiten voor groot en klein, heel graag tot dan!”

Een zomer vol activiteiten

In de focusexpo Zes eeuwen Vleeshuis komen bezoekers alles te weten over de rijke geschiedenis van het gebouw en de ambitieuze restauratieplannen. De kleine expo is goed te combineren met de vaste opstelling Klank van de stad die de bezoeker meeneemt in het muzikale verleden van Antwerpen.

Kleine speurneuzen kunnen deze zomer komen ‘proeven’ van de klank van de stad. Met Schatten van Vlieg gaan bengels van 4 tot 8 jaar met muzikale opdrachtjes op zoek naar het geheime recept voor een heerlijk feestmaal. In Wolfje neemt de jonge Wolfgang Amadé Mozart kinderen van 8 tot 12 jaar mee op een zoektocht naar muziekinstrumenten.

Wegens groot succes pakt het museum deze zomer opnieuw uit met een reeks rondleidingen achter de schermen. Voor een laatste keer doorkruisen de deelnemers samen met een gids het monumentale gebouw, van de kelder tot de nok van het dak. Onderweg komen ze op plekken waar bezoekers normaal nooit komen. De deelnemers krijgen op elke verdieping meer uitleg over de restauratie en hoe het nieuwe museum er zal uitzien.

Museum Vleeshuis organiseert elke maandagavond in juli en augustus zomerse beiaardconcerten. Op 1 juli weerklinkt daarbij de stem van sopraan Astrid Stockman vanuit de Antwerpse kathedraaltoren over de binnenstad, begeleid door stadsbeiaardier Koen Van Assche. Ook het laatste concert is eentje om naar uit te kijken. Op het laatste beiaardconcert speelt Liesbeth Janssens verzoeknummers in de hoogste jukebox van ’t stad.

Op 3 augustus opent het Vleeshuis avonds de deuren voor de jaarlijkse Museumnacht met fanfaremuziek, swingjazz van de bovenste plank, een muzikale photobooth en een mocktailbar met tangomuziek. Een generale repetitie zeg maar voor het feestelijk slotweekend in september.

Tijdens Open Monumentendag op 8 september blikt het museum terug op 500 jaar Vleeshuis en staan de gidsen klaar om de bezoekers wegwijs te maken in de rijke geschiedenis van het monument. Ook de plannen voor de restauratie komen uitgebreid aan bod.

Op 21 en 22 september neemt Museum Vleeshuis dan echt voor lange tijd afscheid van zijn bezoekers met een feestelijk slotweekend. Wie langskomt, wordt getrakteerd op concerten, kinderanimatie, rondleidingen, ijsjes en nog veel meer. Op 22 september om 17 uur sluit het museum de deuren om enkele jaren later helemaal vernieuwd terug te openen met een feestelijk openingsweekend.

Timothy De Paepe, directeur Museum Vleeshuis: “Het team van Museum Vleeshuis nodigt iedereen van harte uit om op 21 en 22 september een feestelijk slotweekend met ons te beleven. Het wordt een unieke kans om te genieten van een Vleeshuis vol muziek, samen met musici die eerder al voor onvergetelijke momenten in het museum hebben gezorgd. En er is natuurlijk nog veel meer. Mis deze laatste kans niet om het museum te bezoeken voordat we op 23 september onze deuren enkele jaren sluiten voor de grootschalige restauratie. We kijken er naar uit om jullie te verwelkomen en samen een hoofdstuk op een feestelijke manier af te sluiten. En daarna tellen we af naar de opening van het nieuwe museum!”

Meer informatie en programma:

Website preview
Nog 100 dagen muziek
Museum Vleeshuis gaat de laatste 100 dagen in voor de start van de langverwachte restauratie. We nodigen je graag uit op een zomer vol boeiende activiteiten voor alle leeftijden. Met als hoogtepunt het feestelijk slotweekend op 21 en 22 september. Tel mee met ons af!
Museum Vleeshuis

Foto in de header: Frederik Beyens

Beeldmateriaal:

Over de restauratie:

Website preview
Vleeshuis krijgt totaalrestauratie
De restauratieplannen voor het Vleeshuis schakelen een versnelling hoger. Als alles volgens planning verloopt, zullen de werken kunnen starten in...
Museum Vleeshuis - Klank van de Stad

Voor meer informatie over dit persbericht kan u contact opnemen:

Nadia De Vree

Perscommunicatie Cultuur, Stad Antwerpen

 

 

 

Over Museum Vleeshuis - Klank van de Stad

Al eeuwenlang leeft de stad op het ritme van verschillende muziek- en dansstijlen. In Museum Vleeshuis ontdek je aan de hand van klanken en instrumenten de muzikale geschiedenis van Antwerpen.

Museum Vleeshuis toont meer dan 600 jaar muziek en dans. De collectie – bestaande uit onder meer instrumenten, prenten, teksten en maquettes – vertelt verhalen van muzikanten, beiaardiers en operazangers en wekt hun optredens weer tot leven. Kortom: een muzikale reis naar een wereld vol passie en ritme.

Met de steun van:

Met de steun van Toerisme Vlaanderen

Neem contact op met

Vleeshouwersstraat 38 2000 Antwerpen

+32 3 292 61 01

vleeshuis@antwerpen.be

www.museumvleeshuis.be