Museum Vleeshuis vernieuwt kelder en lanceert rondleidingen achter de schermen
Na een periode van opfrissingswerken opent Museum Vleeshuis | Klank van de Stad morgen opnieuw de kelderverdieping. Dankzij de opknapbeurt komen de verhalen rond de collectiestukken veel beter tot hun recht. De eerste verdieping van het gebouw is bovendien vanaf nu de eerste stop in een gloednieuwe rondleiding achter de schermen.
Donderdag 28 februari opent Museum Vleeshuis opnieuw de kelderverdieping. Nadat de vaste tentoonstelling op het gelijkvloers in 2018 werd opgefrist, volgde dit jaar de kelderverdieping. Om bezoekers het monument vleeshuis en de collectie optimaal te laten beleven, blijft het museum investeren en vernieuwen. De voorbije jaren vond dan ook een groeiend aantal geïnteresseerden de weg naar Museum Vleeshuis: tussen 2016 en 2018 is het aantal bezoekers met bijna 40% gestegen.
Nieuwe accenten en collectiestukken
In de opgefriste opstelling zijn er nieuwe accenten gelegd. Zo ligt er nu meer nadruk op de rijke fanfare- en harmoniecultuur. De dansvloer ademt de sfeer van een vroegtwintigste-eeuws café met dansorgel uit, en sluit zo naadloos aan bij de bruisende vleeshuisbuurt. Nieuwe aanwinsten zijn onder meer twee nog werkende muziekautomaten uit de 19e eeuw en vaandels van fanfares uit het Antwerpse. Bovendien zijn de teksten meertalig gemaakt, en binnenkort is die meertaligheid ook te vinden in de bezoekersapp. Het resultaat is een opstelling die toegankelijker is en die sterker de verbinding legt tussen het museum, het monument en zijn plek in de wijk en de stad.
Een museum over het muziekleven in een stad, gehuisvest in een bijzonder monument
Dat het vleeshuis sinds 2006 een museum is over het Antwerpse muziekleven, is geen toevallige keuze. De vleeshuiswijk is een van de oudste buurten van de stad. Er klinkt al vele eeuwen muziek, zoals bodemvondsten van oude instrumenten bevestigen. In de 19e eeuw kon men op de eerste verdieping van het vleeshuis naar operavoorstellingen gaan luisteren. En ook vandaag komen musici uit binnen- en buitenland om de historische instrumenten te bespelen in de unieke akoestiek van het gebouw.
“Door de nadruk te leggen op beleving en participatie wil ik via cultuur inzetten op wat ons samen brengt. Het Museum Vleeshuis is bij uitstek geschikt om deze doelstelling mee uit te dragen, want muziek is een kunstvorm die nog meer dan andere mensen kan beroeren. Het is een universele taal die verbindt”, verduidelijkt schepen voor cultuur Nabilla Ait Daoud.
Eerste verdieping vanaf nu toegankelijk
Het vleeshuis is veel groter dan de kelder en het gelijkvloers, maar de hogere verdiepingen zijn al jaren niet meer vrij toegankelijk. In afwachting van de grote restauratie die het gebouw mettertijd zal ondergaan, lanceert Museum Vleeshuis daarom vanaf april rondleidingen achter de schermen. Bezoekers krijgen alle zeven verdiepingen van het gebouw te zien, inclusief de befaamde en indrukwekkende dakconstructie.
De eerste halte in de rondleiding is de Grote Zaal op de eerste verdieping, waar uitgebreid over het gebouw wordt verteld. Daar is ook een kleine expo met prenten en foto’s die 500 jaar vleeshuis tonen. Museum Vleeshuis zal die zaal in de toekomst ook inzetten voor lezingen en intieme concerten.
Praktisch
GROEPEN
• Mogelijk donderdag tot en met zondag, tussen 10 en 17 uur.
• Prijs : 75 euro per rondleiding voor de gids + inkomtarief per deelnemer (5 – 3 euro – gratis)
• De rondleiding duurt anderhalf uur.
• De groep mag maximaal 15 personen bevatten.
• De deelnemers moeten in staat zijn om vlot en zelfstandig de trappen te nemen; aangepast schoeisel is vereist.
• Boeken en betalen via de website (aanvraagformulier invullen) minstens 3 weken op voorhand
INDIVIDUELE BEZOEKERS
• Op zondag om 10.30 uur en om 14 uur, van april tot en met september
• Prijs : 9 euro pp (inclusief toegang tot het museum)
• Max 15 deelnemers
• Duur : 1,5 uur
• Tickets zijn te boeken via www.museumvleeshuis.be
• De deelnemers moeten in staat zijn om vlot en zelfstandig de trappen te nemen; aangepast schoeisel is vereist.