Museum Vleeshuis stelt voor: zomerse beiaardconcerten met verzoeknummers

In juli en augustus 2024 trakteert Museum Vleeshuis de Antwerpenaren elke maandagavond op een zomers beiaardconcert. Stadsbeiaardiers Liesbeth Janssens en Koen Van Assche bespelen met gastbeiaardiers uit binnen- en buitenland de Antwerpse torenbeiaard. Vandaag klinkt de stem van niemand minder dan sopraan Astrid Stockman vanuit de Antwerpse kathedraal over de binnenstad. Versterkt vanuit de klokkentoren en begeleid door stadsbeiaardier Koen Van Assche.

De hoogste jukebox van ’t stad

Ook het laatste concert van de beiaardreeks is eentje om naar uit te kijken. Op 26 augustus 2024 speelt stadsbeiaardier Liesbeth Janssens verzoeknummers. Die avond kan het publiek gratis naar het jukeboxconcert komen luisteren in de trouwzaal op ’t Schoon Verdiep van het stadhuis. De plaatsen zijn beperkt, een gratis ticket reserveren kan via de website van Museum Vleeshuis vanaf 1 augustus.

Genieten op een rustige plek

In alle rust naar de beiaard luisteren is niet altijd even eenvoudig tijdens de drukke zomermaanden in het stadscentrum. Liefhebbers kunnen een rustige plek opzoeken in de omgeving van de kathedraal, in de kleine straatjes of op pleintjes, zoals in de Vlaeykensgang of in de buurt van Museum Vleeshuis, op de Ruckersplaats of de Bullinckplaats.

Net als vorige jaren kunnen beiaardliefhebbers ook een betalende luisterplek reserveren in de idyllische tuin van de 18de-eeuwse Hofkamer, een pronkkamer in rococostijl op een boogscheut van de kathedraal. In de prijs (6 euro) is ook een bezoek aan de Hofkamer met audioguide inbegrepen.

Museum Vleeshuis en de beiaard

Schepen voor Cultuur Nabilla Ait Daoud: “Al eeuwenlang leeft de stad op het ritme van de klokken en de muziek. In Museum Vleeshuis ontdekken bezoekers die muzikale geschiedenis. En daar hoort natuurlijk de beiaard bij: hoe die ontstaan is en hoe de klokken en de beiaard vanuit de Antwerpse kathedraal een rol speelden in het dagelijkse leven van onze voorouders.”

Een klok gieten is haast toveren: van het maken van mallen, over de ‘valse’ klokken van was, tot het uiteindelijke gieten van gloeiendheet brons. Nog tot en met 22 september kunnen bezoekers alles over dit magische ambacht ontdekken in de gereconstrueerde klokkengieterij van de familie Sergeys. Daarna sluit Museum Vleeshuis enkele jaren voor restauratiewerken. Deze zomer is dus voorlopig een laatste kans om gebouw en muziekcollectie te komen bewonderen.

Praktisch

Zomerse beiaardconcerten

  • Elke maandagavond in juli en augustus, van 20 tot 21 uur, gratis
  • Meer info over concertprogramma’s, luisterplekken en aanvragen van verzoeknummers op www.museumvleeshuis.be/beiaard.

Foto: LUCID

Voor meer informatie kan u contact opnemen:

Evi Boels

Perscommunicatie cultuur, Stad Antwerpen

 

 

Over Museum Vleeshuis - Klank van de Stad

Al eeuwenlang leeft de stad op het ritme van verschillende muziek- en dansstijlen. In Museum Vleeshuis ontdek je aan de hand van klanken en instrumenten de muzikale geschiedenis van Antwerpen.

Museum Vleeshuis toont meer dan 600 jaar muziek en dans. De collectie – bestaande uit onder meer instrumenten, prenten, teksten en maquettes – vertelt verhalen van muzikanten, beiaardiers en operazangers en wekt hun optredens weer tot leven. Kortom: een muzikale reis naar een wereld vol passie en ritme.

Met de steun van:

Met de steun van Toerisme Vlaanderen

Neem contact op met

Vleeshouwersstraat 38 2000 Antwerpen

+32 3 292 61 01

vleeshuis@antwerpen.be

www.museumvleeshuis.be