Museum Vleeshuis presenteert Antwerpse Stadsgitaar

Op vraag van Museum Vleeshuis bouwden Stijn Kenens en Koen Fonteyne de afgelopen maanden in hun Hobokense atelier een unieke ‘Stadsgitaar’. Het instrument is gemaakt met hout van bomen van de Antwerpse leien, kortom met een echt stukje Antwerpen. Dichter bij de klank van de stad kan je niet komen. Vanaf 5 mei is de gitaar te bewonderen in het museum. 

Bij de heraanleg van de Antwerpse leien sneuvelden de voorbije jaren helaas heel wat platanen. Dankzij Stadshout.be ging gelukkig niet alle hout verloren: creatieve ondernemers geven het hout een tweede leven door het te gebruiken voor onder meer meubels en skateboards. Een partij hout belandde ook bij instrumentbouwers Stijn Kenens en Koen Fonteyne. In hun atelier in de Hobokense Blikfabriek herstellen en bouwen zij gitaren. Het hout van de leien gebruiken zij nu om een reeks gitaren te maken. De allereerste in die reeks bouwden zij speciaal voor Museum Vleeshuis. 

Het hout van de Stadsgitaar komt van een plataan aan de Italiëlei, vlakbij de Franklin Rooseveltplaats, waar ooit de schouwburg van het Nederlands Lyrisch Toneel stond en nu de Vlaamse Opera nog altijd ligt. Halverwege tussen het station en de studentenbuurt zijn onder de takken van deze boom zowat alle nationaliteiten gepasseerd. Het juiste hout dus om een échte, Antwerpse Stadsgitaar te maken. De gitaar kreeg bovendien een unieke sokkel mee, gemaakt door instrumentbouwer Nico Plog uit Hoboken. Hij gebruikte daarvoor een steen die ooit onderdeel was van Spaanse Stadsomwalling, die lag waar nu de leien liggen.

Niet alleen het hout en de sokkel maken van de gitaar een bijzonder Antwerps product. In de gitaar staat een tekst van dé Antwerpse troubadour Wannes Van de Velde gelaserd, in zijn eigen handschrift: “De klank van de stad maakt mijn ziel amoereus”. De vzw Erfgoed Wannes Van de Velde gaf het museum hiervoor toestemming.

Het instrument zal vanaf 5 mei te bewonderen zijn in de danszaal van Museum Vleeshuis. Later dit jaar staat een speciaal concert op het programma waarin de Stadsgitaar zijn stedelijke klanken laat horen. Op 24 mei komen de instrumentenbouwers aan bod in de reportagereeks rond de “Maakfabriek” van het programma “Iedereen Beroemd”.

De Stadsgitaar | Museum Vleeshuishttps://museumvleeshuis.be/nl/pagina/de-stadsgitaar

foto: Victoriano Moreno

Nadia De Vree

Perscommunicatie Cultuur, Stad Antwerpen

 

Over Museum Vleeshuis - Klank van de Stad

Al eeuwenlang leeft de stad op het ritme van verschillende muziek- en dansstijlen. In Museum Vleeshuis ontdek je aan de hand van klanken en instrumenten de muzikale geschiedenis van Antwerpen.

Museum Vleeshuis toont meer dan 600 jaar muziek en dans. De collectie – bestaande uit onder meer instrumenten, prenten, teksten en maquettes – vertelt verhalen van muzikanten, beiaardiers en operazangers en wekt hun optredens weer tot leven. Kortom: een muzikale reis naar een wereld vol passie en ritme.

Met de steun van:

Met de steun van Toerisme Vlaanderen

Neem contact op met

Vleeshouwersstraat 38 2000 Antwerpen

+32 3 292 61 01

vleeshuis@antwerpen.be

www.museumvleeshuis.be