Museum Vleeshuis gaat extra muros!

Beklimming van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraaltoren en bezoek aan de orgelcollectie Ghysels

Van april tot september organiseert Museum Vleeshuis dit jaar opnieuw beklimmingen van de mooiste toren van de stad: de toren van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. Het museum organiseert bovendien 'OpenDepot-klanken': geleide rondleidingen in de indrukwekkende collectie mechanische orgels in het depot in Kallo.

Beklimming kathedraaltoren

Geïnteresseerden kunnen zich vanaf nu weer inschrijven voor een bezoek aan de kathedraaltoren. Het bezoek wordt voorafgegaan door een gegidste rondleiding in het museum Vleeshuis | Klank van de Stad. In het Vleeshuis maken bezoekers eerst kennis met torenmuziek en zien ze een reconstructie van de laatste ambachtelijke klokkengieterij van Jacques Sergeys. Daar vertelt de gids hoe een klok gemaakt wordt.

Na het bezoek aan het museum volgt de torenbeklimming. Trede na trede ontvouwt zich het verhaal van de klokkentoren, zijn veelzijdige belfortfunctie en de impact ervan op het dagelijkse leven van de Antwerpenaar door de eeuwen heen. Het sluitstuk is uiteraard het adembenemende panorama vanuit de toren, op 90 meter hoogte.

OpenDepot-klanken

Sinds 2010  staat de uitgebreide orgelcollectie Ghysels opgesteld in een geklimatiseerd depot in Kallo. Het agentschap Kunsten en Erfgoed van de Vlaamse overheid staat – in samenwerking met de stad Antwerpen – in voor het beheer van deze collectie. In het depot organiseert Museum Vleeshuis 'OpenDepot-klanken': een geleid bezoek aan de collectie met een chronologisch overzicht van 125 jaar mechanische instrumenten, van salon- en kermisinstrumenten tot monumentale orgels. Er mag ook gedanst worden!

Praktisch

Beklimming kathedraaltoren

 • Iedere woensdag van april tot en met september om 9.30, 12.30 en 14.00 uur behalve op de laatste woensdag van de maanden april, mei, juni en september 2017.
 • Maximaal 15 personen per rondleiding (individuele bezoekers en groepen)
 • Minimum leeftijd: 8 jaar. Kinderen tussen 8 en 16 jaar moeten begeleid worden door een volwassene
 • Sportief schoeisel is aanbevolen
 • Een deelname kost 9 euro per persoon. De rondleiding en de beklimming duren 2,5 uur.
 • Vooraf inschrijven via www.museumvleeshuis.be.
 • Bij zeer slecht weer gaat de beklimming niet door omwille van de veiligheid.

OpenDepot-klanken

 • Voor individuele bezoekers: elke laatste zaterdag van de maand om 14 uur
 • Prijs: 8 euro per persoon
 • Vooraf inschrijven via www.museumvleeshuis.be.
 • Voor groepen: elke tweede dinsdag van de maand, tussen 9 en 17 uur
 • Prijs: 110 euro per groep.
 • Inschrijven via Visit Antwerpen. Alle informatie op www.museumvleeshuis.be.

Freya Van Wijnsberghe

Stad Antwerpen

Nadia De Vree

perscoördinator Musea en Erfgoed Antwerpen, Stad Antwerpen

Over Museum Vleeshuis - Klank van de Stad

Al eeuwenlang leeft de stad op het ritme van verschillende muziek- en dansstijlen. In Museum Vleeshuis ontdek je aan de hand van klanken en instrumenten de muzikale geschiedenis van Antwerpen.

Museum Vleeshuis toont meer dan 600 jaar muziek en dans. De collectie – bestaande uit onder meer instrumenten, prenten, teksten en maquettes – vertelt verhalen van muzikanten, beiaardiers en operazangers en wekt hun optredens weer tot leven. Kortom: een muzikale reis naar een wereld vol passie en ritme.

Met de steun van:

Met de steun van Toerisme Vlaanderen

Neem contact op met

Vleeshouwersstraat 38 2000 Antwerpen

+32 3 292 61 01

[email protected]

www.museumvleeshuis.be